Zo maak je een Sterk Wachtwoord – Makkelijk Onthouden!

Wachtwoord generatorWaarom een sterk wachtwoord maken?

Wachtwoorden worden vaak gezien als noodzakelijk kwaad. Sterk wachtwoord kiezen? Daar zijn de meeste mensen niet mee bezig. Daarom bestaan ze regelmatig uit makkelijk te onthouden woorden of cijfers.

Wist je bijvoorbeeld dat het wachtwoord ´12345´ een van de meest gebruikte wachtwoorden in de wereld is. Voor cybercriminelen is dit binnen een paar seconden te kraken.

15% bevolking slachtoffer cybercrime

Mensen hebben vaak niet door hoe onveilig hun gegevens eigenlijk zijn, maar wist je dat bijna 15% van de Nederlandse bevolking slachtoffer is van cybercrime. Meestal gaat het hierbij om hacken, cyberpesten of kopersfraude. Veel van deze zaken kan voorkomen worden door een goed en sterk wachtwoord.

Hoe maak je een sterk wachtwoord

Tips voor een sterk wachtwoord

Om te voorkomen dat ook jij slachtoffer wordt van cybercrime is het maken van een sterk wachtwoord een belangrijke stap. Hoe je dat doet, lees je hier.

1. Gebruik geen series

´00000´ is met stip het slechtste wachtwoord dat je kunt bedenken. Andere series zoals ´12345´ of ´qwerty´ zijn ook extreem makkelijk te kraken. Gebruik liever woorden die jij makkelijk kunt onthouden, maar voor anderen niet te raden zijn.

2. Gebruik geen persoonlijke informatie

De geboortedatum van jezelf, je partner of je kind is geen goed wachtwoord. Deze informatie is makkelijk te vinden op bijvoorbeeld social media, zelfs als je denkt dat je het goed hebt afgeschermd.

3. Gebruik lange wachtwoorden

Het is aan te raden om minimaal 12 tekens te gebruiken. Dit lijkt best veel, maar elk teken minder maakt je wachtwoord zwakker.

4. Gebruik variatie

Gebruik niet alleen letters maar ook getallen, speciale tekens en hoofdletters, het liefst door elkaar heen.

5. Gebruik een tool om je wachtwoord te genereren

Er zijn verschillende tools om een uniek wachtwoord te genereren.

6. Bewaar je wachtwoord op de juiste manier

Als je eenmaal een sterk wachtwoord hebt moet je er ook voor zorgen dat je die op de juiste manier bewaard. Hier een paar tips voor het onthouden van je sterke wachtwoord:

Zet ze niet in je agenda

Je wachtwoorden in je agenda zetten die meestal naast je computer ligt, is geen goed idee. Als jij er makkelijk bij kunt dan kan iemand anders dat ook.

Laat ze niet door je computer opslaan

Voer je een nieuw wachtwoord in dan zal je browser vragen of je die op wil slaan. Het is niet verstandig om dat te doen. Want als iemand je computer hackt hebben ze ook direct toegang tot alle pagina’s waarvoor het wachtwoord is opgeslagen.

Gebruik een wachtwoord manager

Een wachtwoordmanager slaat veilig je wachtwoorden op en biedt de optie deze eenvoudig in te vullen wanneer je moet inloggen. Doordat wachtwoordmanagers gebruikmaken van sterke encryptie is dit veiliger dan het standaard opslaan van je wachtwoorden in de browser.

Verzin ezelsbruggetjes

Vind je het lastig om je wachtwoorden te onthouden dan kun je ze opschrijven door ezelsbruggetjes of cryptische omschrijvingen te gebruiken.

Meerdere wachtwoorden

Gebruik voor alle diensten verschillende wachtwoorden en wijzig die ook regelmatig.

Bescherm jezelf tegen cybercriminelen!

De anonimiteit van het wereldwijde web is een paradijs voor cybercriminelen. Je kunt tegenwoordig bijna alles online regelen, van het aanvragen van een rijbewijs tot het sturen van een bos bloemen, maar ook voor het regelen van bankzaken, verzekeringen en beleggingen. Een wachtwoord is vaak het enige dat criminelen uit de buurt kan houden van de diensten die je gebruikt. Het is dan ook belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben.

Leave a Comment